Forsa Sockens Hembygdsförening

ForngårdenBryggstugan innehåller en bostadsdel, brygghus samt en ladugård (fäx), sammanbyggt i vinkel med stall och loge. Byggnaden är från 1700-talet, byggd i liggande timmer på torpargrund av natursten och har en oinredd vindsvåning. Längan har så kallat vedtak med flera lager näverisoliering.Bostadsdelen till vänster om farstun består av ett stort bostadskök och två små kamrar. Här bodde husfolket året runt. Köket värmdes upp genom eld i öppna spisen, där all mat också tillagades. De ursprungliga möblerna är väggfasta och består av en skåpsäng målad i koboltblått och engelskt rött, samt ett dubbelt hörnskåp med tallrikshylla ovanför. Det väggfasta loduret med fyrkantig urtavla är av äldre modell från Stjärnsund, Dalarna och har endast timvisare.

Rummet har locktak och stänktapet på linneväv.De flyttbara möblerna, slagborden och stolarna kom till under 1800-talet, liksom trasmattorna.

De båda kamrarna är försedda med kakelugnar. Den västra kammaren har bland annat ett litet nätt ståndskåp från 1700-taet, ett så kallat flickskåp, målat i grönt, med marmorerad dekor och cinnoberröda utsmyckningar. Det kom till gården med Anna Eriks Dotter från Oppegården i Norrviksta genom giftermål med Erik Svensson och har hennes initialer AED.

Den östra kammaren har en med halm bäddad bandrossäng, kallad Forsasäng, tillverkad i den stil som skapades av Jonas Lust, storsnickaren i Forsa. Utmärkande är dess grå färg och dekorationer i form av röda och gröna lunetter, rosetter och bladornament, allt i gustaviansk stil. Ryggbrickan har ett solornament inspirerat från Forsa kyrktorn, infällt i en lunett med förebild från Hudiksvalls handelsgårdar. Den kröns av en rosett och omges av snidade grankvistar.Jonas Lust (1794-1845) var indelt soldat och korpral i Nansta by. Han gick i lära hos en stadssnickare i Hudiksvall och kallades sedan för storsnickare. Lust snickrade mest ytterdörrar, bandrossängar och väggfasta skåp. Han nämns i kyrkans dödsbok som en man med skötsam levnadsbana.

Till höger om ingången finns själva bryggstugan, ett slags grovkök, där man hanterade mjölken och olika mjölkprodukter, bakade bröd, tvättade, hanterade köttet vid slakten och gjorde en del andra grövre kökssysslor. Här finns en rejäl eldstad, där vatten kokades och här bryggdes öl av humle från egen humleodling.

Intill köket finns en mjölkkammare med ett trågskåp målat i engelsk rött. Där förvarades mjölken till smörkärning, ystning och messmörskokning. Mjölkkammaren var oeldad, för här skulle det vara svalt.

Idag har bryggstugan moderniserats för att kunna fungera som serveringens kök.